Hür Katip | Bilim Kültür Sanat Edebiyat


CİHAN DEVLETİ OSMANLI

OSMANLI PADİŞAHLARI


Dünya tarihinde görülmüş en uzun süreli hanedanlıklardan biri olan Osmanlı, dünya tarihi ve coğrafyasını şekillendirmiş, yetiştirdiği büyük komutan, devlet adamı, sanatçı ve bilim adamlarıyla emsalsiz bir başarıya imza atmıştır.

Osmanlı unutulmadı, unutulması da mümkün değil. Kurdukları imparatorluk, yüz yıldır paramparça olmuş durumda. Nice kitapların sayfalarına hükmeden alfabeleri yasaklandı, muhteşem tuğraları kitabelerden söküldü, bu devleti 600 yıl yöneten hanedan geri dönmemecesine yurt dışına sürüldü. Üstelik arkalarından lanetlenerek.

Bugünkü nesiller atalarının neler yaptığını bilip tanıdıkça kendilerinin neden onlar gibi olamadığını sorgulayacak ve daha iyisini yapmak için elinden gelenin daha fazlasını yapacaktır.

Bir avuç insanın dünya tarihini 600 yıl boyunca şekillendirecek bir cihan devletinin mimarları haline nasıl geldikleri ve bu düzeni dünyanın en zor coğrafyalarından birinde kurup asırlar boyu nasıl devam ettirdikleri her zaman araştırılıp ders çıkarılması gereken bir konu olacaktır.


3. OSMAN KISA HAYATI

ÜÇÜNCÜ OSMAN KAÇINCI PADİŞAH?

DOĞUM TARİHİ, SALTANATI, ÖLÜMÜ


25. Osmanlı Padişahı

Babası: II. Mustafa

Annesi: Şehsuvar Valide Sultan

Doğumu: İstanbul, 1698

Ölümü: İstanbul, 1757

Saltanatı: 1754-1757

II. Mustafa'nın Şehsuvar Sultan'dan doğan oğludur. Ağabeyi I. Mahmud'un ani ölümü üzerine 1754'de 56 yaşında tahta çıkmıştır. Şahsiyet ve hayatı en fazla karanlıkta kalmış padişahlardan biri olan III. Osman, 51 yıl kafes hayatı yaşadığı ve sadece 3 yıl tahtta kalabildiği için kendisini yeterince gösterememiştir. Osmanlı padişahlarının en şişmanı olarak bilinir. Ağabeyi gibi hiç çocuğu olmayan III. Osman bir çok sadrazam değiştirdikten sonra nihayet değerli bir şahsiyet ve şair olan Koca Ragib Paşa'da karar kılmıştır. Kısa saltanatının en belirgin özelliği, İstanbul'u defalarca yakan korkunç yangınlardır. Mesela 28 Eylül 1755 gecesi çıkan Hocapaşa yangını tam 36 saat, ertesi yıl çıkan Cibali yangını ise 48 saat sürmüş ve İstanbul'un büyük bölümünü yok etmiştir. Onu devrinde yangınlarda zarar görenlere ciddi yardımlar yapıldığı gibi yanan binaların de yerlerine yenileri yaptırılmıştır. Boş zamanlarında marangozlukla iştigal edermiş. Hat sanatıyla da ilgilenmiş olup kitap tutkusu, ağabeyinin kitaplarını kendi üstüne yazdırmasına kadar varmıştır. Sert, asabi, acele hükümler veren, kararsız bir şahsiyettir. I. Mahmud'un yapımını başlattığı Nuruosmaniye Camii, onun zamanında (1755) ibadete açılmış olup ismini de kendi ismine nispetle "Nuruosmaniye" koymuştur. Öldüğünde Yenicami'deki türbeye defnedilmiştir. Sık sık tebdil-i kıyafet edip (kılık değiştirip) halkın arasına çıkması ve halkın kamu görevlileri hakkında ne düşündüğünü bizzat öğrenmesiyle tanınmıştır. Çocuğu olmayan III. Osman'ın sarayda olsun, dışarıda olsun kadınların kendisine görünmelerini yasaklamıştı.


 Öne Çıkanlar

 

Benzer Sayfalar



Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi