Bu rüyanın tabirine ve yorumuna bakıldığında; : İmam Nablusî (rh.a.) demiştir ki:
Rüyada cünüplükten dolayı veya Cuma namazı için gusletmek, günahlardan arınmaya, ana ve babası veyahut ahbapları hakkında gereken iyiliği yerine getirmeye alâmettir.
Eğer guslü kış gününde ve soğuk su ile yaparsa, bu rüya bazı kere üzüntü, keder, sıkıntı ve hastalıklara delâlet eder.
Bir kimsenin kış gününde sıcak su ile guslettiğini görmesi, kâr, ticaret, hastalıklardan
şifa ve birtakım faydaya delâlet eder.
Bekâr bir adamın, rüyada Bayram namazı için guslettiğini görmesi, evlenmek ile tâbir olunur.
Rüyada ölüyü yıkamak için guslettiğini görmek, gafil ve cahil kimselerden ayrılmaya işarettir. Rüyada kâfirin guslettiğini görmesi Müslüman olacağına delâlet eder.
Hastanın gusletmesi şifa bulmaya işarettir.
Bir kimse rüyada Mekke'ye veya ihrama girmek için guslettiğini görse, bu rüya şu şekilde tâbir olunur:
a)Ferahlık,
b)Sevinç ve huzur,
c)Kayıp kimselerle bir araya cem olmak,
d)Borçları ödemek...
Rüyada şeytanı taşlamak ve tavaf etmek için gusletmenin tâbiri de böyledir. Bazı kere de şeytanı taşlamak için gusletmek, düşmana galip gelmeye delâlet eder.
Ibn-i Sîrîn (rh.a.) demiştir ki: Rüyada deniz veya nehirde guslettiğini görmek, Allahu Teâlâ'dan korkmaya, diyanet sahibi olmaya, gam ve kederden kurtulmaya delâlet eder. Rüyada temiz ve saf su ile guslettiğini görmek, üzüntü, keder ve gamdan halâs olmaya delâlet eder.
Rüyada bir başkasını yıkadığını görmek, o kişiyi tezkiye etmektir. Kendisini birinin yıkadığını görmek, o zatın kendi hakkında güzel şehadetine delâlet eder.
Cabiru'l-Mağribî demiştir ki: Rüyada gusletmek şu şekilde tâbir olunur:
a)Dinde nezafet,
b)Verâ ve takva,
c)Şeref ve itibar,
d)Güzel şöhret...
Kişinin rüyada Kabe'yi tavaf etmek için guslettiğini görmesi, geçimini temin gayesiyle çalışmaya veya devlet büyüklerinden birinin hizmetinde bulunmaya, yahut ana babasını ziyaret etmeye alâmettir.
Hasta birinin rüyada guslettiğini ve yeni elbiseler giydiğini görmesi, Allah'ın ona şifa ihsan buyuracağına delâlet eder. Borçlu ise borcundan halâs olur. Hapiste ise, zindandan kurtulur ve selâmet bulur.
Rüyada fakir bir kimsenin guslettiğini ve yeni elbiseler giyindiğini görmesi, zenginliğe delâlet eder. Allahu Teâlâ, ona ummadığı yerden nimet gönderir.
Vazifeden azledilmiş kimsenin rüyada guslettiğini ve yeni elbiseler giyindiğini görmesi, tekrar memuriyete alınacağına işarettir. Elindeki bütün serveti ve malı gidenin böyle bir rüya görmesi yüce Allah'ın ona tekrar malını ve servetini lütfedeceğine delâlet eder.
Rüyada guslettiğini ve guslünü tamamladığını görmek, bütün işlerin tamamlanacağına işarettir. Guslünü tamamlayamadığını görmek, arzu ve isteklerin yerine gelmeyeceğine alâmettir.
Rüyada elbise yıkadığını görmek, dinde sıdka ve salihliğe delâlet eder. Çünkü temizlik imandandır.
Rüyada bir ölüyü yıkadığını görmek, o ölünün borcunu ödemeye işarettir. Rüyada, ölünün kendi kendini yıkadığını görmesi, o ölünün , evlat ve torunlarının üzüntü ve kederden kurtulmalarına, hayra, nimete, mal ve evlada nail olmalarına delâlet eder.
Yine rüyada bir ölüyü yıkadığını görmek, dini noksan birini irşad etmeye işarettir.
Ibn-i Kesir demiştir ki: Rüyada meçhul bir kadının guslettiğini görmek, yağmura; ellerini kil ile yıkamak bir kimse ile aralarındaki düşmanlığın son bulmasına, korkudan necata ve bir insandan beklediği şeye nail olmaya delâlet eder.
RÜYALAR HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER
İslâm'a göre rüya üç çeşittir:
1. Salih rüya,
2. Şeytanî rüya,
3. İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya.
Salih rüya, vaki olacak olan şeyleri vukuundan evvel, fıtrî istidad ile idrak etmekten ibarettir. Peygamber (s.a.v.) bununla ilgili şöyle buyurur:
"Müminlerin rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden bir bölümdür."
Şeytanî rüya, şeytanın, insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için, uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveseden ibarettir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur:
"Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse, o Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse, o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir."
İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise, insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği için hakkında rüya görür. Peygamber (s.a.v.) bir hadiste şöyle buyurur:
"Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya."
Yûsuf sûresinde zikredilen Hz. Yusuf (a.s)'ın rüyasıyla ilgili âyet ve yukarıda zikredilen hadisler, bunu ifade ediyorlar. Rüyaların içinde hak rüyalar vardır. Ancak "her rüya haktır ve her tabir de doğrudur" denilmez.
Rüyaya göre hareket ve rüyaya istinad etmek doğru değildir. Hatta fıkıh kitapları beyân ediyorlar: Şeytan her ne kadar Peygamber (asm)'in suretine giremezse de şabanın yirmi dokuzunda Peygamber (s.a.v.) herhangi bir kimsenin rüyasında "Yarın ramazanın birinci günüdür, oruç tutunuz." diye emretse, bu rüya ile amel edilmez. Çünkü rüya ilim olmadığı gibi zabt da edilmez. Ayrıntılar İçin Tıklayınız...
RÜYALAR İLE AMEL MESELESİ
Rüyalar ve ilhamlar, Rabbanî ve Rahmanî; şeytanî ve nefsanî olabilirler. Bu sebeple aralarını iyi belirlemek gerekir. İslam uleması bu konularda şu üç şartın yerine getirilmesi durumunda amel edilebileceğini, ama hiç kimseyi zorlamanın doğru olmadığını belirtirler:
1. Görülen rüya veya ilham, dinimizin emirlerinden birini kaldırıcı veya yasaklarından birini de helal edici cinsten, yani dine aykırı ve sünnete zıt olmayacak.
2. Rüya veya ilham güvenilir, herkesin itimat ettiği, Ebu Hanife, Şafii, İmamı Rabbani, İmamı Gazali gibi kişiler olmalıdır. Herkes o zatın yalan söylemeyeceği ve dinin esaslarını hakkıyla bilen ve yaşayan birisi olduğunu kabul etmelidir.
3. Rüya ve ilhamla elde edilen bilgiler, dinin bir emri gibi kabul edilmemeli; sadece tavsiye edilebilir. Rüyalar ve ilhamlar birer ikazdır, irşattır. Bağlayıcı ve zorlayıcı olamaz. Bu rüya ve ilhama uyanlar ayıplanmayacağı gibi, uymayanlar da ayıplanmaz.