MADDE 13: MÜSABAKAYA BAŞLANGIÇ-DURDURMA VE SONLANDIRMA
1. Bir müsabaka sırasında, Orta ve Yan Hakemler tarafından kullanılan jestler ve terimler, sonraki sayfalarda gösterilecektir.
2. Orta ve Yan Hakemler, kendilerine tanımlanmış yerlerini alacaklar ve müsabıkların birbirlerini kendileri için belirlenmiş tataminin ön kısmında selamlamasının ardından, Orta Hakem, ”SHOBU HAJIME” komutunu vermesiyle müsabaka başlayacaktır.
3. Orta Hakem, “YAME” komutuyla müsabakayı durduracak, gerekirse, Orta Hakem müsabıklara asıl yerlerine dönmeleri için emir verecektir (MOTO NO ICHI).
4. Orta Hakem yerine döndüğünde, Yan Hakemler işaretler yardımıyla fikirlerini bildirecekler. Bir puan verilmesi gerektiğinde, Orta Hakem, sporcuyu (AKA veya AO diye),atak yapılan bölgeyi (CHUDAN veya JODAN) belirtir ve sonra tanımlanmış jesti kullanarak uygun puanı verir. Bundan sonra, Orta Hakem “TSUZUKETE HAJIME” komutuyla müsabakayı tekrar başlatır.
5. Bir müsabık, müsabaka sırasında sekiz puan fark yaptığında, Orta Hakem “YAME” komutuyla müsabakayı durdurur ve kendi yerine dönerken müsabıklara da kendi yerlerine dönmeleri emrini verir. ”AO (AKA) NO KACHI diyerek, kazanan tarafına elini kaldırarak belirtir. Müsabaka, o noktada biter.
6. Zaman bittiğinde, en fazla puana sahip olan müsabık kazanan olarak ilan edilir, Orta Hakem, kazanan tarafa elini kaldırarak “AO (AKA) NO KACHI diye ilan eder. Müsabaka bu noktada biter.
7. Beraberlikte galibi belirlemek gerektiğinde Hakem paneli (Orta hakem ve dört yan hakem) kazanana HANTEİ ile karar vereceklerdir.
8. Aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalındığında, Orta Hakem “ YAME” diyecek ve müsabakayı geçici olarak durduracaktır.
a) Müsabıklardan biri veya her ikisi müsabaka sahası dışına çıktığında,
b) Orta Hakem, müsabıka Karate elbisesini ve koruyucu ekipmanı düzeltme emrini verdiğinde,
c) Bir müsabık kuralları ihlal ettiğinde,
d) Orta Hakem, müsabıklardan birinin veya ikisinin bir yaralanmadan, hastalıktan veya diğer nedenlerden dolayı müsabakaya devam edemeyeceğini düşündüğünde. Orta hakem Turnuva doktorunun fikrini alarak ve müsabakanın devam edip etmeyeceğine karar verecektir.
e) Bir müsabık rakibini tuttuğunda ve hemen bir teknik yapmadığında yahut fırlatmadığında,
f) Bir veya iki müsabık düştüğünde veya fırlatıldığında ve etkili teknikler hemen yapılmadığında,
g) Her iki müsabık herhangi bir teknik ya da fırlatmaya teşebbüs etmeden birbirlerini tutarlarsa veya güreşirlerse
h) Her iki müsabık, fırlatma ya da başka bir teknik yapmaksızın göğüs göğüse bekler durumda olduklarında,
ı) Her iki yarışmacı fırlatma teşebbüsü sonrası yerdelerse veya güreşmeye başlandığında
j) Aynı yarışmacı için iki veya daha fazla yan hakem, bir sayı veya faul belirttiğinde,
k) Orta Hakem’e göre, bir puan veya faul olduğunda veya güvenlik nedenlerinden dolayı müsabakayı durdurması gerektiğinde,
l) Tatami Şefi tarafından durdurulması istendiğinde,
AÇIKLAMALAR:
I. Bir müsabaka başladığında, Orta Hakem, ilk önce müsabıkları başlangıç yerlerine çağırır. Bir müsabık alana önce girerse, tekrar çağırılmalıdır. Müsabıklar birbirlerini düzgün biçimde selamlamalı - çabuk baş sallama hem saygısızca hem de yetersizdir. Sporcular selamlamayı eksik yaptıklarında ya da yapmadıklarında, Orta Hakem selamlama için talepte bulunabilir.
II. Müsabaka tekrar başlarken, Orta Hakem müsabıkların kendi çizgilerinde ve düzgün biçimde olduklarını kontrol etmeli. Müsabaka tekrar başlamadan önce yukarı aşağı zıplayan veya yerinde duramayan müsabıklar sakinleştirilmeli. Orta hakem, minimum gecikmeyle müsabakayı tekrar başlatmalı. Müsabıklar, müsabakanın başında ve sonunda birbirlerini selamlamalı.