İyi bir meslek seçimi geleceğimizi etkileyecek en önemli kararlardan birisidir. Meslek seçiminde kişinin yatkınlığı, merakı ve en önemlisi o işi sevmesi karar vermesinde çok önemlidir. Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri kişinin sevmediği işi yapması ya da yapmak zorunda kalmasıdır. Mutsuz olduğu bir yerde de kişi verimli olamamaktadır. Bu da zamanla verimsiz çalışmayla monotonlaşma ve işletmenin gerilemesine sebep olabilmektedir.
İyi bir meslek seçimi için çocukluktan başlayarak; denemelerle, uygulamalarla ve meslekler hakkında bilgilendirme yaparak gözlemler yapmalıyız. Uzmanlardan da destek alarak seçim konusunda çocuklarımıza, gençlerimize yardımcı olmalıyız. Hayal güçlerini etkileyecek kısıtlamalar ve eleştirilerden mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Yanlış olduğunu düşündüğümüz meslek grubu ya da uğraşılarda uygun dille bunu anlatmalı, geleceğinin bu konuda nasıl şekilleneceğinden bahsetmeliyiz.
Peki meslekler arasında olan Biyomühendis nedir, ne yapar? Buna bakalım...
Biyomühendis, temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan kişidir.
Biyomühendisler;
• Amaca uygun üretimi planlar ve uygulama yapar,
• Üretim sektöründeki sistemlerin geliştirilmesi ve hizmetlerin verilmesi yoluyla toplumun yaşam
• seviyesini yükseltmek için çalışmalar yapar,
• Biyoteknolojik yöntemlerle çeşitli gıda malzemeleri, içecekler, enerji kaynakları (hidrojen, etanol, biyogaz), ilaçlar (antibiyotik, vitamin, hormon) ve biyokimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asit ve çözgenler, pestisitler ve çeşitli polimerler), biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilmesi için bu sektörlerde üretimde bulunan işletmelerin AR-GE departmanlarında planlama, araştırma ve uygulama çalışmalarında bulunur.
Biyomühendis olmak isteyenlerin, fen bilimlerine ve özellikle biyoloji ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel meraka ve araştırmacı yapıya sahip, tasarım ve tasarladığını uygulayabilme gücüne sahip, dikkatini yoğunlaştırabilen ve ayrıntıları görebilen, kimyasal ve biyolojik maddelere karşı alerjisi olmayan, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir.
Biyomühendis çalışmasının büyük çoğunluğunu sektörel bazı değişiklikler olmasına karşın laboratuvar ortamında yapmaktadır. Zaman zaman üretim kısmında da bulunmak görevlerinin bir parçasıdır. Her iki ortamın da hijyen koşullarda hatta bazı durumlarda tamamen steril olması mesleğin gereklerindendir. Biyolojik maddelerle çalışma yapılması durumunda biyolojik güvenlik ilkelerine de uyulması zorunludur. Çalışma süreleri düzenli, çalışma ortamı temizdir.
BİYOMÜHENDİS EĞİTİMİ NASIL ALINIR?
Mesleğin eğitimi, yükseköğretim kurumlarının Biyomühendislik bölümünde verilmektedir.
BİYOMMÜHENDİS İŞ ALANLARI VE PİYASADAKİ YERİ NEDİR?
Biyomühendislik lisans programını tamamlayanlar gıda, tarım, sağlık ve ilaç sektöründen çevre sektörüne kadar geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gibi kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde, ithalat–ihracat şirketlerinde görev alabilirler. Araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir. Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda Biyomühendislik alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları, yeni alanların da ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Yüzlerce meslek grubu var. Bunların arasından en uygun olanını seçmek için önce meslek hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Bazen görerek bazen okuyarak bu mesleklere ilgi duyabiliriz. Görevlerinin ne olduğunu bilmemiz bizi bu meslekte daha hakim kılar.